Limba română

Dr. Raluca Roșca
România

  • 2005 – Facultatea de Stomatologie, Recunoaștere onorifică, UMF Carol Davila, București
  • 2009 – Facultatea de Medicină Generală, UMF Carol Davila, București
  • 2006-2010 – Medic rezident, Chirurgie OMF, UMF Carol Davila, București

Titlul prezentării:

“Fast&fixed” în atrofii osoase severe.

Rezumat:

Introducere

Clinicienii se confrunta  des cu pacienti edentati total cu oferta osoasa limitata, la care nu se poate aplica sistemul Fast&fixed fara interventii chirurgicale ajutatoare. Pacientii sunt din ce in ce mai tineri, au o viata sociala activa si nu pot purta pentru o perioada lunga o proteza totala provizorie, de aceea trebuie gasite solutii pentru a asigura protezarea imediata a implanturilor.

Scop

Scopul prezentarii este sa arate care sunt situatiile cand Fast&fixed nu este suficient si cand trebuie sa apelam la reconstructii osoase sau la implanturi mai lungi, ancorate in alta baza osoasa ( implanturi zigomatice ), pentru a avea o stabilitate primara buna, propice unei incarcari protetice imediate.

Material si metoda

Lucrarea prezinta o varietate de cazuri de pacienti edentati total care au putut beneficia de o restaurare fixa imediata postimplantara. Aceasta a fost posibila practicandu-se anterior sau concomitent cu inserarea implanturilor interventii de augmentare osoasa laterala ( prin tehnica GBR –  regenerare osoasa ghidata sau prin blocuri osoase autologe ) sau interventii de aditie de os in sinusul maxilar. In cazurile extreme, cand aditiile nu au fost posibile sau au esuat in trecut, s-a asociat sistemul Fast&fixed cu implanturile zigomatice.

Concluzii

Prezentarea isi propune sa arate ca exista posibilitati de a restaura fix pana si cazurile “fara speranta “ , pentru care proteza totala pare a fi singura solutie de tratament. Cunoasterea tehnicilor chirurgicale necesare imbunatatirii suportului osos ne permite sa abordam un numar mai mare de pacienti.